Genetik

ARTIKLER OM SPÆLSAU

ARTIKLER

GENETIK

Læs denne artikel og få en bedre forståelse for hvordan du avler med farver..

Farvegenetik:

Skrevet af Josephine Henriksen


Lidt basisviden.

Genetik er læren om aveegenskaber og farvegenetik er læren om nedarving af farver.

Et får har 54 kromosomer fordelt på 27 par hvoraf det ene par er kønskromosomer. Hvert kromosompar udgøres af et kromosom fra moren og et kromosom fra faren. Gen locus er der hvor den enkle nedarving er placereret på genet. For hver gen locus er der et gen fra moren og et fra faren og det er de to gener i fællesskab der bestemmer egenskaber i dette tilfælde farven. Fænotyper betyder det vi kan se og genotyper er de farver dyret bære på men ikke nødvendigvis det vi ser.

Hvis fåret har 2 ens gener på samme locus er den homozygot og er de forskellige her den hetrozygot. Ved homozygot vil dyret givegenet vider til alle dens afkom og ved hetrozygot giver den genet vider til halvdelen af sine afkom. Gener der findes på samme locus kaldes alleler.

Dominerende gener behøver kun at nedarves fra den ene af forældrene for at komme til udtryk og kan derfor ikke bæres skjult. Dominerende gener skrives med stort bokstav.

Recessive gener skal fåret have et gen fra begge forældre for at disse kommer til udtryk og kan derfor bæres skjult nogle gange gennem mange generationer. Recessive gener skrives med små bokstaver.

Hvis der står et stort bokstav med et + efter (eks. BB/+) er det fordi man ikke ved hvilken farve fåret evt. kan bære på.

De 3 hovedgrupper af gener der giver fårene farve er:

A-genet: også kaldet agouti genet og er det gen der bestemmer mønstrede farver som vildtfarvet tan og hvid.

B-genet: bestemmer grundfarven, om fåret bliver brunt eller sort

S-genet: bestemmer om der kommer hvide aftegninger og broget lam.


Vi starter med B-locuset – der er 2 alleler der bestemmer farven på B-locuset.

BB står for sort (BB/BB eller BB/+)

Bb står for brun (Bb/Bb)

Hvis både får og vædder er homozygot for sort vil alle lammene blive sorte:

Billedet viser de 2 gener på far siden og de 2 gener på morsiden. Når man regner med sandsynligheden for aveegenskaber regner man i % i dette tilfælde vil lammene være 100% homozygote sort.Hvis far eller mor er hetrozygot sort med et brunt gen (bære) vil 50 % af lammene blive homozygot sort og 50% af lammene vil bære det brune gen.


 

Hvis både mor og far er sorte og bære det brune gen vil der være 25% sorte, 50% sorte der bære brun og 25% brune lam.

 


Hvis far eller mor er brune og den anden er homozygot sort vil alle lammene blive sorte men bære det brune gen.

 


Hvis den ene forældre er brun og den anden er sort men bære på det brune gen vil 50% blive sorte og bære brun og 50% vil blive brune.


 

Hvis begge forældre er brune vil alle afkom blive brune.